16. maaliskuuta 2014

Frozen – huurteinen seikkailu (Frozen)

Frozen – huurteinen seikkailu (Frozen) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Walt Disney Picturesin 3D-tietokoneanimaatioelokuva. Elokuva on Walt Disney Animation Studion 53. animaatioelokuva. Se perustuu löyhästi H. C. Andersenin satuun Lumikuningatar. Sen pääosissa ovat Anna ja Elsa, joita näyttelevät alkuperäisversiossa Kristen Bell ja Idina Menzel.

Elokuva oli arvostelu- ja lippukassamenestys tuottaen maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria maaliskuuhun 2014 mennessä. Elokuva palkittiin sekä parhaan animaatioelokuvan että kappaleen ”Let It Go” Oscar-palkinnoilla vuonna 2014. Elokuva palkittiin myös parhaan animaatioelokuvan Golden Globella, BAFTAlla ja Annie-palkinnolla.

Juoni:
Pohjoisessa Arendellessa elää kuningas ja kuningatar, joilla on kaksi tytärtä: prinsessat Anna ja Elsa. Kruununperijä Elsa on syntynyt taianomaisten voimien kanssa, joiden avulla hän voi hallita jäätä ja lunta. Eräänä yönä tyttöjen leikkiessä Elsa vahingoittaa sisartaan pahoin. Kuningas ja kuningatar vievät tyttärensä peikkojen luo, jossa Peikkopappa parantaa Annan, ja neuvoo Elsaa opettelemaan voimiensa hallitsemista. Kuningaspari päättää eristää siskot toisistaan, ja sulkea linnan muulta maailmalta. Anna kasvaa optimistisena yksinäisyydessä, Elsa omia voimiaan peläten. Tyttöjen ollessa teini-ikäisiä heidän vanhempansa menehtyvät.
Vuosien kuluttua Elsa (Katja Sirkiä) tulee täysi-ikäiseksi, ja valtakunta alkaa valmistella kruunajaisia. Linnan portit avataan, ja ulkomaailma kohtaa kaksi hyvin erilaista prinsessaa: elämänmyönteisen ja iloisen Annan (Saara Aalto), sekä pidättyväisen ja hermostuneen Elsan. Juhlakansan myötä kruunajasiin saapuvat juonitteleva Weseltonin herttua (Vesa Hämes), sekä nuori ja komea Eteläsaarten prinssi Hans (Tuukka Leppänen).

Elsa kruunataan Arendellen uudeksi kuningattareksi ja juhlat alkavat. Hans ja Anna löytävät yhteisen sävelen nopeasti, ja pian Hans kosii Annaa, joka suostuu empimättä. Elsa kieltäytyy siunaamasta heidän liittoaan, jonka seurauksena sisarukset riitaantuvat. Hermostunut Elsa paljastaa jäiset voimansa koko juhlakansalle. Weseltonin herttua lietsoo ihmisiin paniikkia, ja Elsa pakenee Pohjoisvuorelle jäädyttäen tietämättään koko kesäisen Arendellen ikitalveen. Anna päättää etsiä sisarensa, ja jättää valtakunnan vastuun prinssi Hansille.
Paettuaan Elsa koettelee voimiaan, ja rakentaa upean jääpalatsin asuinsijakseen. Anna törmää saamelaiseen vuoristomieheen Kristoffiin (Axl Smith) ja hänen poroonsa Sveniin. Kristoff suostuu viemään Annan Elsan luo, sillä Anna auttaa häntä tarvikkeiden ostossa. Kolmikkoon liittyy pian myös Elsan luoma lumiukko Olaf (Tero Koponen), joka unelmoi lämmöstä. Ryhmä löytää Elsan palatsin, ja Anna yrittää taivutella sisarensa palaamaan Arendelleen. Elsa järkyttyy kuullessaan loihtineensa ikitalven, ja kiihtyneenä jäädyttää vahingossa Annan sydämen. Elsa luo Vaahtokarkki-lumihirviön, ja Anna ja Kristoff joutuvat pakenemaan palatsista.
Annan hiukset alkavat muuttua valkeiksi, ja Kristoff ymmärtää mistä on kyse. Hän vie Annan peikkoperheensä luo, ja Peikkopappa kertoo, että Annan voi pelastaa vain tosirakkauden teko. Kristoff päättää viedä Annan Hansin luo, jotta Hans voisi suudella Annaa, ja tyttö pelastuisi. Samalla Elsan itsehillintä alkaa järkkyä, ja joukko Arendellesta tulleita miehiä hyökkää Elsan kimppuun. Elsa taistelee vastaan kaikin voimin, kunnes Hans saa hänet järkiinsä. Jääpalatsi alkaa lyyhistyä, ja Elsa menettää tajunsa.

Elsa herää vangittuna Arendellen vankityrmästä. Hans kertoo ettei Anna ole palannut vieläkään, ja pyytää Elsaa palauttamaan kesän. Elsa paljastaa Hansille, ettei tiedä miten talven saa päättymään. Kristoff tuo heikkokuntoisen Annan takaisin Arendelleen, ja palaa Svenin kanssa kohti erämaata. Anna pyytää Hansilta tosirakkauden suudelmaa pelastuakseen, mutta Hans kieltäytyy, ja paljastaa todelliset suunnitelmansa. Hans jättää Annan jäätymään kylmään ja lukittuun huoneeseen.

Hans kertoo Annan kuolleen, ja määrää Elsan surmattavaksi maanpetoksesta. Elsa pakenee tyrmästä, ja Arendellen lumimyrsky voimistuu. Kristoff huomaa jonkin olevan vialla, ja palaa Svenin selässä takaisin Arendelleen. Olaf pelastaa Annan lukitusta huoneesta, ja saa Annan tajuamaan Kristoffin rakkauden.
Anna ja Kristoff koettavat tavoittaa toisensa ennen kuin on liian myöhäistä. Hans tavoittaa pakenevan Elsan ja kertoo Annan kuolleen Elsan taian vuoksi. Elsa lyyhistyy ja lumimyrsky alkaa laantua. Anna ja Kristoff huomaavat toisensa, ja Kristoff juoksee kohti Annaa voidakseen pelastaa tämän tosirakkauden teolla. Anna vaihtaa suuntaa viime hetkellä päättäen pelastaa Elsan itsensä sijasta, ja heittäytyy Elsan eteen Hansin yrittäessä surmata tätä miekalla. Anna jäätyy juuri kun miekan terä koskettaa häntä, ja Hans paiskautuu jäätymisen voimasta taaksepäin.

Elsa ymmärtää Annan uhrauksen, ja puhkeaa lohduttomiin kyyneliin. Hetken kuluttua Anna kuitenkin sulaa ikijäästä, sillä hänen uhrauksensa Elsan puolesta oli pelastava "tosirakkauden teko". Elsa ymmärtää rakkauden sulattavan jään, ja palauttaa viimein kesän Arendelliin. Juhlavieraat pääsevät lähtemään Arendellista, ja prinssi Hans heitetään laivan tyrmään kohti kotimaataan. Olaf saa nauttia oman lumimyräkkänsä ansiosta kesän riemuista, Anna ja Kristoff suutelevat, ja Elsa kokee viimein hyväksyntää. Elsa loihtii suuren luistinradan koko valtakunnan iloksi, ja lupaa Annalle, ettei linnan portteja suljeta enää ikinä.