10. syyskuuta 2016

Captain America: Civil War

Captain America: Civil War: on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen psykologinen toimintatrilleri ja supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Kapteeni Amerikka. Elokuvan ovat ohjanneet Anthony ja Joe Russo, ja sen ovat käsikirjoittaneet Christopher Markus ja Stephen McFeely. Se on jatko-osa elokuville Captain America: The First Avenger (2011) ja Captain America: The Return of the First Avenger (2014) sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) kolmastoista elokuva. Elokuvan pääosissa esiintyvät Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Emily VanCamp, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Frank Grillo, Tom Holland, William Hurt ja Daniel Brühl. Elokuvassa superihmisten toimintaa säätelevä laki ajaa Kostajat kahteen ryhmittymään, joista Steve Rogersin johtama vastustaa lakia ja Tony Starkin johtama kannattaa sitä.

Captain America: Civil Warin kehitys alkoi vuoden 2013 lopulla, kun Markus ja McFeely alkoivat työstää sen käsikirjoitusta, lainaten konsepteja Mark Millarin ja Steve McNivenin Sisällissota-sarjakuvasta. Russon veljekset tuotiin takaisin ohjaajiksi vuoden 2014 alussa The Return of the First Avengerin testikuvausten positiivisen palautteen myötä. Elokuvan nimi paljastettiin lokakuussa 2014 ja Downeyn ilmoitettiin elokuvan mukana elokuvassa, muiden näyttelijöiden paljastuessa seuraavien kuukausien aikana. Kuvaukset alkoivat Atlantan Pinewood Studiosilla huhtikuussa 2015 ja päättyivät Saksassa elokuussa 2015.

Captain America: Civil Warin ensi-ilta oli 12. huhtikuuta 2016 Hollywoodin Dolby Theatressa. Suomessa se sai ensi-iltansa 27. huhtikuuta 2016 ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2016.

Juoni:
Vuonna 1991 HYDRAn laitoksessa, Siperiassa, aivopesty supersotilas kersantti James ”Bucky” Barnes herätetään kryostaasista ja lähetetään varastamaan laukku täynnä supersotilasseerumia ja tappamaan kaikki todistajat. Vuosi Sokovian taistelun jälkeen,[a] Steve Rogers, Natasha Romanoff, Sam Wilson ja Wanda Maximoff ovat Lagosissa yrittämässä estää Brock Rumlowia varastamasta erästä biologista asetta. Epäonnistuttuan yrityksessä, Rumlow yrittää itsemurhapommilla tappaa Rogersin. Wanda yrittää pidätellä räjähdystä ja lähettää sen muualle, mutta räjäyttää vahingossa erään rakennuksen ja aiheuttaa Wakandasta tulleiden avustustyöntekijöiden kuoleman.

Ulkoministeri Thaddeus Ross vierailee Kostajien tukikohdassa ja kertoo, että vastauksena kaikkien Kostajien käymien taisteluiden aiheuttamiin tuhoihin, Yhdistyneet kansakunnat aikoo ratifioida Sokovian sopimuksen, jonka seurauksena perustettava kansainvälinen lautakunta tulee määräämään milloin Kostajilla on lupa toimia ja milloin ei. Kostajien mielipiteet jakautuvat kahtia: Tony Stark tukee valvontaa, koska tuntee syyllisyyttä Ultronin luomisesta ja Sokovian tuhosta, kun taas Rogers luottaa enemmän omaan arvostelukykyynsä kuin poliitikkojen. Mutta Wienissä, jossa sopimus aiotaan ratifioida, tapahtuu pommi-isku, jossa myös Wakandan kuningas T’Chaka saa surmansa. Valvontakamerakuva osoittaa Barnesin syylliseksi ja T’Chakan poika, T’Challa, vannoo tappavansa hänet. Sharon Carterin paikannettua Barnesin olinpaikka, Rogers ja Wilson lähtevät luvatta Bukarestiin pidättääkseen Barnesin—Rogersin lapsuudenystävän ja taistelutoverin—itse, mutta päätyvät suojelemaan tätä sekä poliiseilta että T’Challalta, kunnes joutuvat pidätetyiksi.

Sillä välin, mies nimeltä Helmut Zemo oli tappanut HYDRAn Talvisotilas-ohjelman entisen valvojan ja varastanut kirjan, jonka sisältämillä sanoilla Barnesin aivopesu oli mahdollista aktivoida. Hän soluttautuu Berliiniin ja lausuu kirjan sanat saadakseen Barnesin tottelemaan. Kuulusteltuaan tätä hetken, Zemo lähettää hänet riehumaan ympäriinsä. Rogers pysäyttää Barnesin ja vie hänet pois. Tultuaan järkiinsä, Barnes paljastaa Zemon olevan matkalla laitokseen, jossa hänet ja muut ”Talvisotilaat” luotiin. Tietäen, etteivät voi odottaa viranomaisten apua, Rogers ja Wilson värväävät avukseen Wandan, Clint Bartonin ja Scott Langin. Stark suostuttelee Rossin lähettämään hänet Rogersin perään ja kokoaa ryhmän, johon kuuluvat Romanoff, T’Challa, James Rhodes, Vision ja Peter Parker. Starkin ryhmä kohtaa Rogersin ryhmän Leipzig/Hallen lentoasemalla, missä he taistelevat toisiaan vastaan, kunnes Romanoff päästää Rogersin ja Barnesin pakoon. Muut Rogersin ryhmästä vangitaan ja lähetetään Lautaksi kutsuttuun vankilaan, kun taas Rhodes halvaantuu Visionin ampuman säteen osuttua vahingossa häneen.

Romanoff ojentaa Starkille todisteet Barnesin syyttömyydestä ja lähtee maanpakoon tietäen joutuvansa pidätetyksi toimiensa vuoksi. Kertomatta Rossille, Stark lähtee Rogersin ja Barnesin avuksi HYDRAn hylättyyn laitokseen Siperiaan, T’Challan seuratessa salaa perässä. Heidän saavuttua perille, Zemo oli tappanut muut Talvisotilaat ja paljasti halunneensa rangaista Kostajia perheensä kuolemasta Sokoviassa. Hän näytti myös valvontakamerakuvan vuodelta 1991, joka paljasti Barnesin olleen vastuussa Starkin vanhempien kuolemasta. Raivostuneena tästä sekä siitä, että Rogers tiesi totuuden, Stark yrittää tappaa Barnesin. Taistelun aikana Barnesin mekaaninen tekokäsi katkeaa ja Rogers tuhoaa Starkin puvun kaarireaktorin. Rogers jättää kilpensä taakseen ja pakenee Barnesin kanssa. Uskoen onnistuneensa suunnitelmassaan tuhota Kostajat sisältä päin, Zemo yrittää tehdä itsemurhan, mutta T’Challa estää sen ja luovuttaa hänet viranomaisille. Lopuksi Stark asentaa Rhodesin jalkoihin ulkoiset tukirangat, jotta hän kykenisi taas kävelemään, ja Rogers vapauttaa vangitut toverinsa Lautalta.