10. syyskuuta 2016

Tenavat elokuva

Tenavat-elokuva (The Peanuts Movie) on vuonna 2015 valmistunut yhdysvaltalainen animaatioelokuva, joka perustuu Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvaan. Aiemmista Tenavat-animaatioista poiketen se on tehty tietokoneanimaationa 3D-muodossa. Elokuvan ovat tuottaneet Blue Sky Studios ja 20th Century Fox, ja sen on ohjannut Steve Martino. Tenavat-elokuva on viides Tenavista tehty pitkä elokuva, mutta ensimmäinen, joka on tehty Charles M. Schulzin kuoleman jälkeen. Elokuvan toisena tuottajana toimi Charles Schulzin poika Craig Schulz ja toisena käsikirjoittajana hänen poikansa Bryan Schulz.

Elokuvan päähenkilöinä ovat Jaska Jokunen ja hänen koiransa Ressu. Juoni sisältää viittauksia sekä itse sarjakuvaan että Bill Meléndezin ohjaamiin vanhoihin Tenavat-piirrettyihin.
Elokuvan ensi-illan ilmoitettiin sijoittuvan syksyyn 2015, koska silloin Tenavat täyttää sarjakuvana 65 vuotta ja sen vanhin animaatiosovitus, Jaska Jokusen joulu täyttää 50 vuotta.  Elokuvahankkeen kerrotaan saaneen alkunsa käsikirjoitusideasta, jota Craig Schulz kehitteli vuodesta 2006 alkaen. Ohjaajaksi valittiin Steve Martino, jonka uskottiin kykenevän säilyttämään alkuperäisen sarjakuvan hengen. Elokuvan tekemisessä on sanottu olleen mukana neljä sukupolvea Schulzin perheestä, sillä eräs hänen lapsenlapsenlapsistaan toimii yhden sivuhahmon ääninäyttelijänä. Tenavat-elokuva on ensimmäinen Tenavista tehty animaatio, jonka nimessä on käytetty sanaa Peanuts, sillä Charles M. Schulzin elinaikana sen käyttöä vältettiin hänen toiveestaan.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Christophe Beck, minkä lisäksi siinä kuullaan myös vanhoista Tenavat-piirretyistä tuttua Vince Guaraldin jazz-musiikkia uusina sovituksina.  Pop-laulaja Meghan Trainorilta tilattiin elokuvaan ”Better When I’m Dancin’” -niminen laulu, joka julkaistiin myös singlenä.

Tenavat-elokuva sai Suomessa ensi-iltansa joulupäivänä 2015 kaikkiaan 245 elokuvasalissa. Elokuvauutiset-sivuston mukaan ensi-iltasalimäärä lienee ollut silloinen Suomen ennätys.
Elokuva oli ehdolla Golden Globe -palkinnon saajaksi parhaan animaatioelokuvan sarjassa. Se on Blue Sky -studion ensimmäinen elokuva, joka on saanut Golden Globe -ehdokkuuden.